Rinoplasti

Rinoplastia

Rinoplastia (chirurgia plastică a nasului) este cea mai frecventă procedură chirurgicală în operațiile de chirurgie plastică. Avand in vedere sensul cuvantului, acesta trebuie facut nu doar pentru corectarea formei nasului, dar si pentru  factorii care cauzeaza problemele  de respiratie, deci sunt corectate  in aceeasi sedinta.

Deși rinoplastia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală din rândul operațiilor de chirurgie plastică, este intervenția chirurgicală cu cea mai mare rată de nemulțumire în rândul pacienților după operație. Deoarece nasul se afla in mijlocul fetei, cea mai mica neregula iese direct in evidenta si reduce satisfactia pacientului.

Ce se corectează cu rinoplastia?

În rinoplastie, sunt corectate anomaliile structurale care provoacă deformarea vizuală a nasului. Acestea sunt în general corectate din motive precum o cocoașă dorsală pe spatele nasului, vârful nasului mare și rotunjit, curbura nasului și nări excesiv de largi și asimetrice. Cu toate acestea, acești pacienți se plâng și de probleme de respirație în timpul examinării și interogării. Această rată nu este de neglijat și aproximativ 70-80% dintre pacienții cu rinoplastie au aceste plângeri.

Tulburări structurale la nivelul nasului care provoacă probleme de respirație; Curba vălului nazal, prezența hipertrofiilor conchiului nazal, cunoscut sub numele de concha nazală, care încălzește și umezește respirația pe care o luăm în nas, precum și asimetria și neregulile în acoperișul osului nazal, care se formează ca urmare , pot fi enumerate motive precum trauma-bateria.

După cum se poate înțelege, deși în operația de rinoplastie se corectează diformitățile nazale, dacă în aceeași ședință apare o problemă de respirație, se intervine și defectele structurale care provoacă această problemă.

Ce se corectează cu rinoplastia
Ce se corectează cu rinoplastia

Ce tehnică este mai bună în rinoplastie ?

Există 2 tehnici principale aplicate în rinoplastie. Aceste; rinoplastie tehnică deschisă și rinoplastie tehnică închisă. Ambele tehnici au propriile avantaje și dezavantaje.

În rinoplastia cu tehnică deschisă, pe lângă inciziile mucoasei intranazale, se face o incizie orizontală în unghi pe pielea cortinei nazale dintre nări. În această tehnică, vederea chirurgicală este excelentă în timpul operației, vârful nasului poate fi intervenit cu ușurință și rezultatul dorit poate fi dat cartilajelor nazale.

Acestea sunt avantajele rinoplastiei cu tehnică deschisă. Cu toate acestea, există și dezavantaje, cum ar fi apariția unei cicatrici de incizie pe pielea cortinei nasului, sângerări excesive în timpul operației și edem postoperator mai lung și vânătăi. Aceasta tehnica se aplica in general pacientilor care doresc sa intervina pe varful nasului, care prezinta o deformare excesiva a nasului, si mai ales pacientilor care au mai suferit o operatie de rinoplastie si care vor fi supusi unei interventii chirurgicale de corectie.

În rinoplastia cu tehnică închisă, o incizie se face doar pe mucoasa intranazală și nu există nicio incizie pe pielea cortinei nazale. Această tehnică este în general preferată la pacienții care vor suferi intervenții pe creasta nazală (arcada nazală) și acoperișul osului nazal (osteotomii). Cu această tehnică, în timpul operației apar mai puține sângerări, nu există nicio incizie pe pielea cortinei nazale, iar edemul (umflarea) și vânătăile postoperator durează mai puțin timp.

Cu toate acestea, cu această tehnică, este dificil de intervenit în vârful nasului și vederea chirurgicală în timpul operației este mai limitată. Cu toate acestea, nu se poate distinge clar care tehnică este mai bună și trebuie luate în considerare dispoziția chirurgului și dorința pacientului.

Ce tehnică este mai bună în rinoplastie
Ce tehnică este mai bună în rinoplastie

Rinoplastie si Osteotomie

Cu acest proces de rupere a oaselor, aceste acoperișuri osoase largi ale pacienților cu un acoperiș nazal larg sunt înguste și curburile nasului datorate structurii osoase sunt corectate. Există 2 tipuri de osteotomie: osteotomie medială (mijloc) și osteotomie laterală (exterior-laterală). In general, aceste 2 tipuri sunt combinate in operatia de rinoplastie.

Nu există nicio opinie că osteotomia va fi aplicată fiecărui pacient. De exemplu; Pacientul se plânge că vârful nasului este rotund și coborât și își dorește ca vârful nasului să fie mai subțire și răsturnat doar intervenind în această zonă. După cum înțelege acest pacient, nu are rost să se efectueze o osteotomie.

De asemenea, osteotomia nu este necesară pentru eroarea care necesită îndepărtarea unei cantități mici de țesut din spatele nasului. Acestui pacient i se poate asigura si o tranzitie moale naturala pe spatele nasului prin pilire. În plus, vânătăile și umflarea durează mai mult, iar durerea este mai mare după osteotomie. Pentru a rezuma, deși osteotomiile sunt o metodă foarte eficientă de modelare a nasului în operațiile de rinoplastie, se aplică doar pacienților care au nevoie de ea.

Aplicarea Rinoplastiei si Tampoanelor Nazale:

În timpul operației de rinoplastie, un tampon este de obicei plasat în nări la sfârșitul procedurii. Scopul impachetarii nazale este de a opri sangerarea care poate aparea in timpul si dupa operatie prin crearea unei presiuni structurale. În plus, între cartilaj și mucoasă pot apărea sângerări excesive, în special la pacienții care au suferit intervenții la nivelul septului nazal, iar ca urmare a acestei sângerări pot apărea deformări structurale la nivelul cartilajului septului nazal.

Cea mai frecventă dintre aceste deformări este formarea unei găuri în septul nazal (perforarea septului nazal). Tratamentul acestei deformări după o gaură în cortina nazală este foarte dificil și supărător.

Sunt pacienti care au fost operati de multe ori si nu gasesc vindecare. În același mod, după sângerări excesive între cartilajul cartilajului nazal și mucoasa nazală, pot apărea îngroșarea cortinei nazale și defrită. Acest lucru crește problemele de respirație. Pacienții privesc cu răceală  în general aplicarea tampoanelor pe nări. Pentru că ei cred că dacă se pune un tampon nu vor mai putea respira după operație și vor fi dureri mari la îndepărtare.

Aceste probleme nu sunt observate  cu tampoanele nazale din silicon folosite astăzi. Deoarece există un canal care permite respirația în mijlocul tampoanelor nazale din silicon folosite astăzi și datorită suprafeței netede a plăcuței din silicon, nu există frecare în timpul îndepărtarii și durerea este foarte scăzută. Clinic nu aplicăm tampoane dacă pacientul urmează să fie tratat doar pentru cartilajul capătului proximal. In alte cazuri, cu siguranta preferam sa aplicam si să  explicam pacientului aceasta situatie.

Curs Clinic Dupa Rinoplastie
Curs Clinic Dupa Rinoplastie

Curs Clinic Dupa Rinoplastie:

  • Operatia de rinoplastie se efectueaza sub anestezie generala in mediu steril in sala de operatie. Operația durează de obicei între 1,5-3 ore. După operație, pacienții noștri sunt urmăriți îndeaproape în camera de observație timp de 30 de minute până la 1 oră. Dacă nu există nicio problemă după această fază de urmărire, pacientul este dus în camera lui și hrănit după 6 ore. După operație, este necesar să stați în spital timp de 1 noapte.
  • Acest lucru este necesar deoarece pacientul primește anestezie și pentru a observa riscuri precum sângerare după operație. După operație, compresele   reci  trebuie aplicate  în jurul ochilor pentru a preveni umflarea și vânătăile din regiune . Dacă acest lucru  se face în primele 2 zile, vânătăile și umflarea se reduc semnificativ. La o zi după operație, îmbrăcămintea pacientului este schimbată și dacă se consideră oportun, pacientul este externat.
  • In general, compresa nazala se indeparteaza in a 3-a zi, iar gipsul nazal se indeparteaza intre a 7-a si a 10-a zi. Dacă se aplică rinoplastia cu tehnică deschisă, cusăturile de pe pielea cortinei nasului sunt îndepărtate  în a 7-a zi. Recomandăm pacientului să folosească un spray intranazal pentru a curăța rapid crustele și cheagurile de sânge din nas după îndepărtarea împachetării nazale. Totuși, după îndepărtarea ghipsului  din nas, dacă se consideră necesar, se poate face un alt ghips   timp de 5-7 zile.
  • Pacienții au vânătăi și umflături în jurul nasului și al ochilor timp de o săptămână după operație, dar aceste probleme dispar după o  săptămână.Persistă  edemul  în nas și la  față timp de 3 săptămâni după operație și această situație îi îngrijorează pe pacienți. Trebuie explicat pacientului că această situație este temporară și anxietatea acestuia trebuie atenuată. După operația de rinoplastie, este nevoie de între 9 luni și 1 an pentru ca nasul să capete forma finală. Dacă urmează să fie efectuată rinoplastia corectivă, aceasta nu trebuie făcută înainte de 9 luni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *